wtorek, 22 stycznia 2013

Strudel winogronywy

Strudel Winogronowy

Zapraszam na ciekawy przepis :) szybki i tani :) coś dla smakoszy winogron...

 


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru.

Nadzienie:
  • 150 g mielonych włoskich orzechów,
  • 1 kr winogron,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru pudru.

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąke przesiać, wysypać na stolnicę, wlać roztrzepane jajko, oliwę i ocet, posolić. Dolewać letniej wody zagnieść dość miękkie, wolniejsze niż na pierogi ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od deski i powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Uformować zeń kulę, ułożyć na omączonej stolnicy, przykryć wygrzaną miską i odstawić na 1 godzinę. Na stople rozłożyć czysty obrus, opruszyć mąką, pod obrus włożyć talerz obrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie, na spoczywającym pod nim talerzu i omączonymi dłońmi wyciągnąć ku sobie. Grubsze, zwisające spoza stół końce obciąć nożyczkami. Zostawić do lekkiego przeschnięcia.

Nadzienie:
Ciasto polać połową stopinego masła, posypać zmielonymi orzechami i winogronami, przekrojonymi na połowę i wypestkowanymi. Posypać większością cukru pudru. Zwinięte ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem blasze, polać stopionym masłem, upieczony i gorący strudel posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Zapraszamy do komentowania naszych przepisów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz