Strudel Winogronowy
Zapraszam na ciekawy przepis :) szybki i tani :) coś dla smakoszy winogron...
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru.
Nadzienie:
- 150 g mielonych włoskich orzechów,
- 1 kr winogron,
- 150 g masła,
- 200 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąke przesiać, wysypać na stolnicę, wlać roztrzepane jajko, oliwę i ocet, posolić. Dolewać letniej wody zagnieść dość miękkie, wolniejsze niż na pierogi ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od deski i powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Uformować zeń kulę, ułożyć na omączonej stolnicy, przykryć wygrzaną miską i odstawić na 1 godzinę. Na stople rozłożyć czysty obrus, opruszyć mąką, pod obrus włożyć talerz obrócony do góry dnem. Ciasto lekko rozwałkować, położyć na obrusie, na spoczywającym pod nim talerzu i omączonymi dłońmi wyciągnąć ku sobie. Grubsze, zwisające spoza stół końce obciąć nożyczkami. Zostawić do lekkiego przeschnięcia.
Nadzienie:
Ciasto polać połową stopinego masła, posypać zmielonymi orzechami i winogronami, przekrojonymi na połowę i wypestkowanymi. Posypać większością cukru pudru. Zwinięte ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem blasze, polać stopionym masłem, upieczony i gorący strudel posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Zapraszamy do komentowania naszych przepisów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz