poniedziałek, 31 grudnia 2012

Rolada owocowa

Rolada owocowa

Pyszna rolada z owocami przypomni nam o wiośnie, do której jeszcze troszkę niestety musimy poczekać:)



SKŁADNIKI:

- 4 jajka,
- szklanka mąki tortowej,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 śmietan-fix,
- kilka owoców (wybór owoców według gustu),
- wiórki kokosowe,
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego w proszku.

PRZYGOTOWANIE:

1) Żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru. Dodajemy przesianą mąkę i kakao. Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Obie masy delikatnie łączymy.
2) Ciastem smarujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 min w temp. 180 st. Upieczony blat zawijamy, rolując, w ściereczkę i schładzamy.
3) Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, a na koniec dodajemy śmietan-fix. Owoce kroimy na kawałki.
4) Ciasto delikatnie rozkładamy, smarujemy 3/4 masy śmietanowej, na niej układamy owoce. Ciasto rolujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Wierzch rolady smarujemy resztą masy, obtaczamy w kokosie wymieszanym z barwnikiem. Dekorujemy według uznania.

Zachęcam do komentowania naszych przepisów:)

Smacznego i udanego Sylwestra:):):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz