niedziela, 30 grudnia 2012

Torcik z kremem kawowym


 Składniki:
6 jajek + 4 żółtka
200 g maku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 g orzechów laskowych
40 g bułki tartej
250 g masła
16 g cukru wanilinowego
150 g cukru pudru
1 0opakowanie polewy czekoladowej

Wykonanie:
6 jajek utrzeć ze 100 g cukru pudru i cukrem wanilinowym. Wymieszać ze sparzonym, osączonym i zmielonym makiem oraz bułką tartą. Ciasto piec ok 45 min. w temp. 190 st. C. Resztę cukru podgrzać z 4 łyżkami wody. Z tak powstałym syropem ubić na parze żółtka. Ostudzoną masę połączyć z masłem, kawą rozpuszczoną w 1 łyżce wody i posiekanymi orzechami. Ciasto przekroić, przełożyć kremem i polać polewą czekoladową.

Prosimy o komentowanie naszych przepisów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz