wtorek, 20 listopada 2012

Murzynek z miodem

Dziś proponujemy przepis na "wyczarowanie" taniego, pysznego murzynka :)

Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1/2 szklanki miodu i cukru
szklanka mleka
20 dag masła
3 jajka
3 łyżki kakao
po łyżeczce rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich
Do dekoracji:
polewa czekoladowa ( oczywiście polecamy przepis na polewę czekoladową znajdująca się na naszym blogu), garść posiekanych bakali. Można ciasto posypać także cukrem pudrem.

Wykonanie:  
Rozbić jajka: żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę. W rondelku podgrzać mleko. Dodać miód, masło oraz rozprowadzone 2 łyżkami ciepłego mleka kakao i mieszając podgrzewać do chwili, aż składniki dobrze się połączą. Potem wystudzić je i ucierając mikserem na przemian porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kogel-mogel. Następnie wsypać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dobrze wszystko wymieszać. Następnie do ciasta dodać pianę z białek, po czym przelać całość do natłuszczonej formy keksowej i piec ok. godz. w 170 st. C. Po upieczeniu udekorować.

Porada:
Do takiego murzynka można przed wstawieniem do piekarnika dodać pokrojone w cząstki gruszki ze słoika.




Murzynek możemy przeciąć także na pół i posmarować powidłami lub ulubioną konfiturą :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz