wtorek, 20 listopada 2012

Hiszpańskie churros

Zapraszamy do wypróbowania przysmaku rodem ze słonecznej Hiszpanii :)
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się smakołyk z ciasta parzonego smażony w głębokim oleju a następnie udekorowany cukrem pudrem. Taki wypiek doskonale smakuje maczany w gęstej gorącej czekoladzie.

Składniki na 25 sztuk:
3 łyżki smalcu
200 g mąki
3 jajka
sól
cukier puder
olej do głębokiego smażenia
Wykonanie:
1 szklankę wody zagotować ze szczypta soli i 3 łyżkami smalcu. Wsypać mąkę i gotować, mieszając do czasu, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Do ostudzonej masy wbijać jajka, miksując. W garnku rozgrzać olej. Ciasto bardzo ostrożnie wyciskać do gorącego tłuszczu za pomocą szprycy, formując podłużne ciastka. Smażyć na złoty kolor. Churros ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz