sobota, 29 grudnia 2012

Ptysie z bitą śmietaną

żródło fot.: delightofflavors.blogspot.com

Kiedy przechodzę obok cukierni zawsze pojawia się ochota na ptysie.. Teraz potrafię je zrobić sama:) A podzielę się z Wami przepisem..

Składniki na ciasto ptysiowe:
2 szklanki wody
25 dag margaryny
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek

Nadzienie:
2 szklanki śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Wodę zagotować z margaryną, do wrzątku wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką (5-10 minut), aż ciasto zbiję się w kulę. Pozostawić je do ostygnięcia. Następnie zmiksować z jajkami i wycisnąć przez szprycę nasze ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 min. Po upieczeniu przekroić na pół i nadziać śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Posypać również cukrem pudrem, polać lukrem lub inna polewą np naszą polewa pomarańczowa do ciast.

Ptysie jak to ptysie są przepyszne.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz