piątek, 28 grudnia 2012

przepyszny budyń !!

Budyń z czerstwych ciast


Co zrobić z resztkami ciastek świątecznych ?? Oto idealny przepis by je wykorzystać ! :)

Składniki:
  • 250- 300 g czerstwych ciast drożdżowych,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka masła, 
  • mleko.

Przygotowanie:
Resztki drożdżowych ciast świątecznych skropić mlekiem, by dały się rozetrzeć i były tylko wilgotne. Osobno utrzeć 3 żółtka z masłem i cukrem. Wymieszać z roztartym ciastem, dodać pianę z 3- 4 białek i tartą bułką, lecz należy zauważyć by masa była wolna. Formę budyniową natrzeć masłem i wysypać cukrem, nałożyć masę, ułożywszy uprzednio na dnie skórki pomarańczowe, np. w kształcie gwiazdy :). Budyń gotować na parze w kąpieli wodnej przez 1 godzinę.

Smacznego :)

Prosimy o komentowanie naszych przepisów :) chętnie służymy radą i pomocą ::)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz