Budyń z czerstwych ciast
Co zrobić z resztkami ciastek świątecznych ?? Oto idealny przepis by je wykorzystać ! :)
Składniki:
- 250- 300 g czerstwych ciast drożdżowych,
- 3 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka masła,
- mleko.
Przygotowanie:
Resztki drożdżowych ciast świątecznych skropić mlekiem, by dały się rozetrzeć i były tylko wilgotne. Osobno utrzeć 3 żółtka z masłem i cukrem. Wymieszać z roztartym ciastem, dodać pianę z 3- 4 białek i tartą bułką, lecz należy zauważyć by masa była wolna. Formę budyniową natrzeć masłem i wysypać cukrem, nałożyć masę, ułożywszy uprzednio na dnie skórki pomarańczowe, np. w kształcie gwiazdy :). Budyń gotować na parze w kąpieli wodnej przez 1 godzinę.
Smacznego :)
Prosimy o komentowanie naszych przepisów :) chętnie służymy radą i pomocą ::)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz