Królewski krem czekoladowy:)
Zapraszam do wypróbowania pysznego przepisu na krem czekoladowy:) kto z nas nie lubi słodkiej czekolady?:)
Tani, pyszny i szybki przepis na coś pysznego:)
SKŁADNIKI:
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 6 tabliczek czekolady gorzkiej,
- pół szklanki białego wina deserowego,
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 1 gotowy blat bezowy,
- czekoladowe ozdoby cukiernicze,
- listki mięty do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1) Żółtka utrzeć z cukrem. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach lub drobniutko posiekać. Wsypać do masy żółtkowej. Dolać wino. Miseczkę z masą postawić nad garnkiem z parującą wodą. Ubijać, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z kąpieli wodnej. Ciągle ubijając, wystudzić.
2) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Małymi porcjami dodawać do masy czekoladowej, przemieszać. Gotowy krem włożyć na 30-40 min. do lodówki. Blat bezowy połamać na kawałki. Wsypać do pucharków. Nałożyć porcje schłodzonego kremu czekoladowego. Przed podaniem udekorować czekoladowymi ozdobami, listkami mięty i odłożonymi bezami.
Zapraszamy do wypróbowania innych naszych przepisów:):)
Smacznego:)
idealny przepis na sylwestra !
OdpowiedzUsuń