wtorek, 25 grudnia 2012

Ciasto kawowo-pomarańczowe





Ciasto idealne dla smakoszy kawy i nie tylko.. gorąco polecamy ! :)

Składniki:
8 jajek
500 ml mleka cukru
160 g cukru + 6 łyżek
1 budyń śmietankowy
250 g masła
200 ml soku pomarańczowego
240 g mąki pszennej + 1 łyżka ziemniaczanej
3 łyżki kawy

Wykonanie:
Białka ubić ze 160 g cukru, dodać żółtka, wsypać mąkę i połączyć. Ciasto piec 25 min w temp. 200 st. C. Budyń ugotować z mlekiem, resztą cukru i kawą. Masło utrzeć z zimnym budyniem. Ciasto przekroić na 3 części i nasączyć sokiem. Układać warstwami : placek, 1/3 kremu, placek, 1/3 kremu, placek. Wierzch i boki posmarować kremem. Można udekorować pomarańczą oraz kawą.
Smacznego :)
Polecamy także przepis na placek bajaderka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz