piątek, 4 stycznia 2013

Ptasie mleczko

Kto z nas nie lubi pysznej pianki z ptasiego mleczka?:) Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu

 

SKŁADNIKI:

- 6 jaj,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szklanka śmietany do ubijania,
- 9 łyżek cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 8 łyżeczek żelatyny,
- 1 opakowanie czerwonej galaretki,
- do dekoracji: świeże owoce, bita śmietana, listki melisy itp.

PRZYGOTOWANIE:

1) Żelatynę rozpuścić, mieszając, w 0,5 l wody. Rozlać (po równo) do 3 miseczek. Wystudzić.
2) Masa I: Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i jedną część żelatyny. Masa II: utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek, drugą część żelatyny i 3 łyżki kakao. Masa III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.
3) Na spód małej blaszki wylać masę I. Gdy zgęstnieje, wyłożyć masę II. Gdy zgęstnieje, wyłożyć masę III, odczekać, aż zgęstnieje. Na wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować rozetkami bitej śmietany, schłodzić.

Zapraszam do komentowania i wypróbowania reszty naszych przepisów:) Przede wszystkim pysznej Bajaderki i Ciasta Usta Adama:)

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz