Ciasteczka są kruche, a gdy po upieczeniu poleżą kilka dni, rozpływają się w ustach
Ciasto:
5 żółtek
2
szklanki mąki pszennej
1
szklanka mąki krupczatki
1.5
kostki masła
1
szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji
Kilka
kropli olejku cytrynowego
Starta
skórka z cytryny
Szczypta
soli
Wykonanie:
1 Ciasto:
mąki mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, skórkę z cytryny i olejek.
Wkładamy miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2
godziny. Następnie ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawałki i wałkujemy na 0,5 cm
grubości.
2
Foremkami wykrawamy różne kształty: gwiazdki,
choinki itd. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Ciastka
pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w temp. 180 st. C. Po wystygnięciu
dekorujemy cukrem pudrem, lub według
uznania lukrem, kolorową posypką itp.
Polecamy przepis na placek Bajaderka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz