czwartek, 3 stycznia 2013

Ciasteczka maślane




Ciasteczka są kruche, a gdy po upieczeniu poleżą kilka dni, rozpływają się w ustach

Ciasto:
5 żółtek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji
Kilka kropli olejku cytrynowego
Starta skórka z cytryny
Szczypta soli
Wykonanie:
1    Ciasto: mąki mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, skórkę z cytryny i olejek. Wkładamy miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawałki i wałkujemy na 0,5 cm grubości.
2   Foremkami wykrawamy różne kształty: gwiazdki, choinki itd. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
      Ciastka pieczemy na złoty kolor ok. 20 min. w temp. 180 st. C. Po wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem, lub według uznania lukrem, kolorową posypką itp.

Polecamy przepis na placek Bajaderka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz