środa, 2 stycznia 2013

Pierniki z miodem


Święta już za nami, ale ich smak może pozostać jeszcze długo jeśli przygotujemy pyszne pierniki:) Tym razem wersja na pierniczki miodowe

Składniki na piernik:
50 dag mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag miodu
1/2 szkl cukru
2 łyżki przyprawy di piernika
10 dag margaryny
2 jaja

Wykonanie:
Zarumienić 4 łyżki cukru i zalać 1/2/ szkl wrzącej wody. Taki karmel wlać do miodu, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. jajka ubić z resztą cukru, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a także karmel z miodem. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy pierniki w dowolnych kształtach. pieczemy 10 in w 200 stop.

Ja polewam lukrem lub polewą. Najlepsza jest polewa pomarańczowa do ciast:P

Polecam nasze inne przepisy: Bajaderka, Usta Adama, Styropian:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz