Mazurek
Mikado
Składniki:
- 120 g ugotowanego ryżu,
- 220 g migdałów,
- 120 g czekolady gorzkiej,
- 120 g cukru pudru,
- 8 żółtek,
- 1 laska wanilii,
- 2 wafle tortowe,
- 2 łyżki margaryny.
Na lukier:
- 100 g czekolady,
- 50 g cukru,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki margaryny.
Przygotowanie:
- Migdały sparzyć, obrać ze skórki, 120 g migdałów posiekać, natomiast pozostałe 100 g pokroić na paski i odłożyć do przybrania. 120 g czekolady utrzeć. Żółtka utrzeć ze 120 g cukru pudru, wymieszać z posiekanymi migdałami, ryżem, utartą czekoladą i startą laską wanilii.
- Formę do pieczenia posmarować margaryną, wyłożyć waflami i położyć na nich masę migdałowo- czekoladowo- ryżową. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Przygotować lukier: cukier rozpuścić w mleku, dodać 100 g utartej czekolady i margarynę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
- Ostudzony mazurek oblać lukrem i przybrać odłożonymi migdałami.
Smacznego
!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz