sobota, 1 grudnia 2012

pyszny i łatwy mazurek !!



Mazurek Mikado

Składniki:

  • 120 g ugotowanego ryżu,
  • 220 g migdałów,
  • 120 g czekolady gorzkiej,
  • 120 g cukru pudru,
  • 8 żółtek,
  • 1 laska wanilii,
  • 2 wafle tortowe,
  • 2 łyżki margaryny.


Na lukier:

  • 100 g czekolady,
  • 50 g cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki margaryny.


Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, 120 g migdałów posiekać, natomiast pozostałe 100 g pokroić na paski i odłożyć do przybrania. 120 g czekolady utrzeć. Żółtka utrzeć ze 120 g cukru pudru, wymieszać z posiekanymi migdałami, ryżem, utartą czekoladą i startą laską wanilii.
  2. Formę do pieczenia posmarować margaryną, wyłożyć waflami i położyć na nich masę migdałowo- czekoladowo- ryżową. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Przygotować lukier: cukier rozpuścić w mleku, dodać 100 g utartej czekolady i margarynę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
  4. Ostudzony mazurek oblać lukrem i przybrać odłożonymi migdałami.


Smacznego !!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz