poniedziałek, 3 grudnia 2012

Czekoladowy przekładaniec



źródło fot.: www.blogsamanthy.com


W ubiegły piątek przygotowałam zaprezentowane już na blogu Ciasto Usta Adama, w ciągu najbliższych dni natomiast wykonam przepyszne ciasto, które teraz opisze

Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
20 dag margaryny
6 jajek
szklanka cukru pudru
łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki maki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła
cukier waniliowy

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka i po łyżce ubitych na pianę białek. Zmiksować z resztą składników na gładką masę, wlać do formy i piec ok 35 min  w temp. 180 stop. Przygotować masę: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wymieszać, zalać wrzącym mlekiem, ugotować budyń. Przestudzoną masę dodać do margaryny utartej z cukrem waniliowym  Ciasto przekroić, przełożyć 3/4 masy, wierzch i boki posmarować resztą masy i dowolnie ozdobić. 

Zapraszam do komentowania przepisu zarówno podanego dziś jak i wcześniej wspomnianego Ciasta Usta Adama:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz