Pierniczki
świąteczne
Na
zbliżające się święta polecam łatwe w przygotowaniu pierniczki świąteczne.
Składniki:
- 300 g mąki,
- 150 g miodu,
- 150 g cukru,
- 50 g margaryny,
- 1 jajko,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 10 g przyprawy do piernika,
- Skórka starta z jednej cytryny
- 1 jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
- Miód zagotować z 1 łyżką wody i wlać do maki. Dodać cukier, przyprawy, margarynę, jajko, sodę oczyszczoną i skórkę cytrynową. Mocno wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać foremką małe kółeczka o średnicy 4 cm.
- Pierniczki posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone pierniczki, po ostudzeniu, można polukrować lub powlec polewą czekoladową.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz