sobota, 1 grudnia 2012

przepyszne i tradycyjne pierniczki świąteczne !!!



Pierniczki świąteczne

Na zbliżające się święta polecam łatwe w przygotowaniu pierniczki świąteczne.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 150 g miodu,
  • 150 g cukru,
  • 50 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 10 g przyprawy do piernika,
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 1 jajko do posmarowania.


Przygotowanie:

  1. Miód zagotować z 1 łyżką wody i wlać do maki. Dodać cukier, przyprawy, margarynę, jajko, sodę oczyszczoną i skórkę cytrynową.  Mocno wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne.
  2. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać foremką małe kółeczka o średnicy 4 cm.
  3. Pierniczki posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Upieczone pierniczki, po ostudzeniu, można polukrować lub powlec polewą czekoladową.


Smacznego. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz