piątek, 30 listopada 2012

przepyszne babeczki z truskawkami !!!



Kruszon z babeczkami truskawkowymi

Składniki:

  • 1,5 l białego wina lub szampana,
  • 75 ml likieru pomarańczowego,
  • 750 g truskawek,
  • 400 ml wody sodowej,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna,
  • 100 g cukru,
  • Babeczki,
  • 200 g mąki,
  • 150 g margaryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 150 ml śmietanki 36 %.


Przygotowanie:

  1. Truskawki opłukać i osuszyć. 100 g truskawek odłożyć do przybrania babeczek. Cytrusy umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i pokroić na plasterki.
  2. Wszystkie owoce z wyjątkiem odłożonych truskawek włożyć do wazy, zasypać cukrem, wlać połowę wina oraz likier i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  3. Mąkę posiekać z margaryną, 70 g cukru pudru z żółtkiem. Zagnieść ciasto, rozwałkować je i przenieść na wałku na posmarowane margaryną foremki do babeczek. Odciąć nadmiar ciasta. Ciasto w foremkach przycisnąć do brzegów, wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone babeczki ostudzić i wyjąc z foremek. Śmietankę 36 % ubić z pozostałym cukrem pudrem, nałożyć do babeczek i przybrać odłożonymi truskawkami pokrojonymi na kawałki.
  4. Do kruszonu wlać resztę wina i ochłodzoną wodę sodową. Wymieszać i przelać do wysokich szklanek. Do każdej włożyć trochę owoców. Kruszon podawać z babeczkami z bitą śmietaną oraz truskawkami.


Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz