Kruszon z
babeczkami truskawkowymi
Składniki:
- 1,5 l białego wina lub szampana,
- 75 ml likieru pomarańczowego,
- 750 g truskawek,
- 400 ml wody sodowej,
- 1 pomarańcza,
- 1 cytryna,
- 100 g cukru,
- Babeczki,
- 200 g mąki,
- 150 g margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 150 ml śmietanki 36 %.
Przygotowanie:
- Truskawki opłukać i osuszyć. 100 g truskawek odłożyć do przybrania babeczek. Cytrusy umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć i pokroić na plasterki.
- Wszystkie owoce z wyjątkiem odłożonych truskawek włożyć do wazy, zasypać cukrem, wlać połowę wina oraz likier i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Mąkę posiekać z margaryną, 70 g cukru pudru z żółtkiem. Zagnieść ciasto, rozwałkować je i przenieść na wałku na posmarowane margaryną foremki do babeczek. Odciąć nadmiar ciasta. Ciasto w foremkach przycisnąć do brzegów, wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone babeczki ostudzić i wyjąc z foremek. Śmietankę 36 % ubić z pozostałym cukrem pudrem, nałożyć do babeczek i przybrać odłożonymi truskawkami pokrojonymi na kawałki.
- Do kruszonu wlać resztę wina i ochłodzoną wodę sodową. Wymieszać i przelać do wysokich szklanek. Do każdej włożyć trochę owoców. Kruszon podawać z babeczkami z bitą śmietaną oraz truskawkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz