Ciasteczka Pomarańczowe
Składniki:
- 50 g tartej bułki,
- 2 łyżki margaryny,
- 3 białka,
- 200 g cukru pudru,
- Cukier waniliowy,
- 1 pomarańcza,
- 200 g posiekanych migdałów bez skóry,
- 50 g okrągłych opłatków.
Przygotowanie:
- Tartą bułkę przesmażyć na margarynie i ostudzić. Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórę i wycisnąć sok.
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, tak aby masa była sztywna i połączyć ze skórką pomarańczy i sokiem pomarańczowym.
- Ubijać białko na parze do ponownego zgęstnienia masy i zdjąć z ognia.
- Do masy dodać migdały i schłodzoną bułkę tartą, następnie wymieszać.
- Opłatki ułożyć na folii aluminiowej rozłożonej w formie pieczenia. Na opłatki nakładać masę. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 150 stopni. Okrągłe opłatki można wyjąć z dużych opłatków. Ciasteczka można również przygotować na kółkach wyciętych z wafli tortowych.
SMACZNEGO
!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz