Sękacz domowy
Składniki:
- 300 g mąki,
- 250 g cukru pudru,
- 300 g margaryny,
- 12 jajek,
- 80 ml śmietanki,
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej.
Lukier:
- 250 g cukru pudru,
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Margarynę utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Wlać śmietankę, wsypać mąkę, dodać skórkę pomarańczową oraz ubito na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć tej samej wielkości krążki papieru do pieczenia. Na papier wylać pierwszą bardzo cienką warstwą ciasta (około 5 łyżek) i wstawić do piecyka. Piec około 5 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Wyjąć tortownicę z piekarnika i na pierwszą, upieczoną warstwę ciasta wylać następną, taką samą porcję. Piec tak samo jak poprzednio. Wylewać i piec kolejne warstwy w ten sam sposób, aż do wyczerpania ciasta.
- Upieczony sękacz pozostawić w tortownicy do czasu, gdy ciasto ostygnie.
- Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż powstanie gładka, gęsta masa. Sękacz wyjąć z tortownicy. Jego wierzch i boki udekorować niteczkami lukru.
Sękacz
zyskuje na smaku podczas przechowywania. Po upieczeniu sękacz najlepiej
odstawić na 2-3 dni przed podaniem.
Smacznego
!!
Prosimy
o komentowanie naszych przepisów.
Na
święta polecamy również przepyszne Usta Adama :)
Właśnie zacząłem robić to na święta, jak na razie wygląda super. Wasze porady są ekstra !
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękujemy za miłe słowa:)Jesteśmy otwarte na każde uwagi ze strony czytelników:)
Usuńjestem jak najbardziej na TAK!!
OdpowiedzUsuń