środa, 19 grudnia 2012

Tort makowo-brzoskwiniowy

Pyszny tort, który można wykorzystać przy każdej okazji:) Wspaniały na urodziny imieniny i wiele innych okazji:)

 

SKŁADNIKI:

- 4 jajka,
- 80 g cukru,
- 80 g mielonego maku,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemnaiaczanej,

MASA:

- 1 puszka brzoskwiń,
- 0,7 l śmietany 30%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 śmietan fixy,
- 1 łyżka żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

1) Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli dosypując cukier. Pianę delikatnie wymieszać z żółtkami.
2) Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać z makiem. Porcjami dodawać, mieszając do masy jajecznej. Podłużną formę wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec ok. 30 min. Ciasto ostudzić. Używając długiego noża, przekroić wzdłuż na cztery cienkie placki.
3) Brzoskwinie przełożyć na sito, dobrze odsączyć z syropu. Odsączone brzoskwinie pokroić w kostkę. Połowę syropu wlać do rondelka, zagotować. Następnie rozpuścić w niej żelatynę. Przestudzić i wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami.
4) Kremową śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru oraz śmietan- fix. Część bitej śmietany zostawić do dekoracji. Resztę rozsmarować na trzech plackach biszkoptowych. Na warstwie śmietany rozłożyć brzoskwinie. Placki nałożyć na siebie, lekko dociskając. Przykryć odłożonym plackiem. Ciasto obłożyć bitą śmietaną i udekorować brzoskwiniami. Wstawić do lodówki, aby krem dobrze stężał.

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz