wtorek, 18 grudnia 2012

Babeczki bananowo-orzechowe



Składniki na krem:
2 banany
200 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
1 kubek bitej śmietany
100 g cukru pudru
Składniki na ciasto:
125 g masła
150 g cukru
2 jajka
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 ml mleka
1 op. cukru waniliowego

Wykonanie :
1) krem: obrane banany zmiksować, wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem oraz bitą śmietaną. Masę wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
2) Ciasto: masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, wsypać cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz orzechy i mieszać, jednocześnie dolewając mleka, aż powstanie gładkie ciasto.
3) Pieczenie: Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. wlać ciasto do papierowych foremek ( do 2/3 ich wysokości), piec ok. 20-25 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz