![]() |
źródło fot: http://babeczka.zuzka.pl |
Beza sama w sobie jest bardzo słodka, ale w połączeniu z gorzką czekoladą jest wprost idealna:) Jeśli nie przepyszna bajaderka, pięknie wyglądające Ciasto Usta Adama, czy kuszący tort czekoladowy z bananami to na pewno ciasto z bezą jest godne polecenia:)
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
2 łyżki kakao
8 jajek
Masa:
25 dag margaryny
1,5 szklanki mleka
budyń śmietankowy
10 dag gorzkiej czekolady
40 dag bezów
łyżka spirytusu (niekoniecznie)
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka nadal ubijając. Na końcu dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na blachę i piec ok 30-45 min w temp. 30-40 stop. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Aby wykonać masę margarynę ucieramy i dodajemy wystudzony budyń, ugotowany w 1,5 szklanki mleka, następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i ewentualnie spirytus Jedną część biszkoptu smarujemy masą, układamy na masie bezy, na nie znów wykładamy masę i przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu smarujemy lekko masą, dekorujemy bezami i kakao. Wstawiamy do lodówki na 12 godz!
Pyszne:)
Zrobię to ciasto na niedziele i podzielę się opinią czy naprawdę dobre bo wygląda ładnie:)
OdpowiedzUsuńAle jak slicznie wygląda..
OdpowiedzUsuńCzekamy na opinię:) Zapraszamy ponownie:)
Usuń