Tort orzechowy
Przepyszny tort, idealny na urodziny :)) Polecam również wersję z bananami :))
Składniki:
- 250 orzechów włoskich,
- 400 g cukru pudru,
- 8 jajek,
- 50 g bułki tartej,
- sok z 1 cytryny,
- 100 ml likieru kawowego,
- 300 g margaryny,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Przygotowanie:
- Przygotować biszkopt: orzechy zemleć, żółtka utrzeć z 200 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać sok cytrynowy, orzechy, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Połączyć z ubitą na sztywno pianą. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i obsypaną mąką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni i ostudzić.
- Przygotować krem: margarynę utrzeć z 200 g cukru pudru na puszystą masę, dodać kawę, 50 ml likieru kawowego i dokładnie wymieszać.
- Biszkopt przekroić na 2 blaty, skropić pozostałym likierem kawowym. Połowę kremu rozsmarować na jednym blacie, przykryć drugim. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, powierzchnię wyrównać nożem.
- Tort schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Kroić nożem zanurzonym każdorazowo w gorącej wodzie.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz