piątek, 14 grudnia 2012

Przepis na torcik orzechowy )))



Tort orzechowy



Przepyszny tort, idealny na urodziny :)) Polecam również wersję z bananami :))

 
 
Składniki:

  • 250 orzechów włoskich,
  • 400 g cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 50 g bułki tartej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 ml likieru kawowego,
  • 300 g margaryny,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.


Przygotowanie:

  1. Przygotować biszkopt: orzechy zemleć, żółtka utrzeć z 200 g cukru pudru na puszystą masę. Dodać sok cytrynowy, orzechy, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Połączyć z ubitą na sztywno pianą. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i obsypaną mąką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni i ostudzić.
  2. Przygotować krem: margarynę utrzeć z 200 g cukru pudru na puszystą masę, dodać kawę, 50 ml likieru kawowego i dokładnie wymieszać.
  3. Biszkopt przekroić na 2 blaty, skropić pozostałym likierem kawowym. Połowę kremu rozsmarować na jednym blacie, przykryć drugim. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, powierzchnię wyrównać nożem.
  4. Tort schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Kroić nożem zanurzonym każdorazowo w gorącej wodzie.


Smacznego !!!

Prosimy o komentowanie naszych przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz