Faworki
Zapraszam na przepyszne i słodziutkie faworki :) idealne na niedzielne popołudnie :) gorąco polecam !!
Składniki:
- 300 g mąki,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki śmietany, 500 ml oleju,
- 1 łyżka spirytusu lub octu,
- 2 łyżki margaryny,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać margarynę, wlać spirytus i utrzeć na jednolitą masę.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i margaryną oraz sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Wybijać drewnianym wałkiem przez 10 – 15 minut.
- Ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować je partiami jak najcieniej. Kroić na paski o wymiarach 3 na 15 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie długości 5- 6 cm i przewinąć jeden koniec paska przez otwór.
- Rozgrzać olej w dużym, płaskim rondlu. Wrzucony na próbę mały kawałek ciasta powinien zarumienić się i wypłynąć. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować, osączyć na papierowych serwetkach. Ciepłe posypywać cukrem pudrem. Podawać gdy ostygną.
Smacznego.
Prosimy o komentowanie naszych przepisów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz