piątek, 14 grudnia 2012

Przepyszne faworki !! :)



Faworki


 Zapraszam na przepyszne i słodziutkie faworki :) idealne na niedzielne popołudnie :) gorąco polecam !!



Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany, 500 ml oleju,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 łyżki margaryny,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.


Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać margarynę, wlać spirytus i utrzeć na jednolitą masę.
  2. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i margaryną oraz sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Wybijać drewnianym wałkiem przez 10 – 15 minut.
  3. Ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować je partiami jak najcieniej. Kroić na paski o wymiarach 3 na 15 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie długości 5- 6 cm i przewinąć jeden koniec paska przez otwór.
  4. Rozgrzać olej w dużym, płaskim rondlu. Wrzucony na próbę mały kawałek ciasta powinien zarumienić się i wypłynąć. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować, osączyć na papierowych serwetkach. Ciepłe posypywać cukrem pudrem. Podawać gdy ostygną.


Smacznego.

Prosimy o komentowanie naszych przepisów :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz