czwartek, 13 grudnia 2012

Keks z bakaliami:)

 

W sam raz na zbliżające się tuż tuż święta:) Kto z nas nie lubi zapachu świąt?:) Placuszek ten przypomni nam o nim:) Pyszne bakalie rozpłyną się w ustach...

SKŁADNIKI:

- 20 dag różnych bakalii (np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone figi, migdały, owoce kandyzowane),
- 25 dag masła,
- 25 dag cukru,
- 25 dag mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

1) Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać, dodawać ją porcjami wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym do masła z jajkami. Starannie wymieszać.
2) Rodzynki włożyć do wrzącej wody na 5 min., odsączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Większe bakalie pokroić na kawałki, obsypać mąką, aby nie opadły w cieście podczas pieczenia.
3) Ciasto włożyć do natłuszczonej i wsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem formy i upiec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku na 180 st. ok. 50-60 minut.

Zapraszam i życzę smacznego:) Zapraszam także do komentowania naszych pozostałych przepisów:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz