czwartek, 20 grudnia 2012

przepyszny sękacz domowy :)



Sękacz domowy


Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 250 g cukru pudru,
  • 300 g margaryny,
  • 12 jajek,
  • 80 ml śmietanki,
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej.


Lukier:

  • 250 g cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki wody.


Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce cukru. Wlać śmietankę, wsypać mąkę, dodać skórkę pomarańczową oraz ubito na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć tej samej wielkości krążki papieru do pieczenia. Na papier wylać pierwszą bardzo cienką warstwą ciasta (około 5 łyżek) i wstawić do piecyka. Piec około 5 minut, aż ciasto się zarumieni.
  3. Wyjąć tortownicę z piekarnika i na pierwszą, upieczoną warstwę ciasta wylać następną, taką samą porcję. Piec tak samo jak poprzednio. Wylewać i piec kolejne warstwy w ten sam sposób, aż do wyczerpania ciasta.
  4. Upieczony sękacz pozostawić w tortownicy do czasu, gdy ciasto ostygnie.
  5. Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym i gorącą wodą, aż powstanie gładka, gęsta masa. Sękacz wyjąć z tortownicy. Jego wierzch i boki udekorować niteczkami lukru.


Sękacz zyskuje na smaku podczas przechowywania. Po upieczeniu sękacz najlepiej odstawić na 2-3 dni przed podaniem.

Smacznego !!

Prosimy o komentowanie naszych przepisów.

Na święta polecamy również przepyszne Usta Adama :)

3 komentarze:

  1. Właśnie zacząłem robić to na święta, jak na razie wygląda super. Wasze porady są ekstra !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękujemy za miłe słowa:)Jesteśmy otwarte na każde uwagi ze strony czytelników:)

      Usuń
  2. jestem jak najbardziej na TAK!!

    OdpowiedzUsuń