czwartek, 6 grudnia 2012

Makowiec :)) każdy go polubi !



Przepyszny MAKOWIEC


Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 40 g drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • Sól,
  • 1 białko,
  • 1 jajko do posmarowania.


Nadzienie:

  • 400 g maku,
  • 2 białka,
  • 200 g cukru,
  • 60 g margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 g rodzynek,
  • 50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • wanilia.


Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem.
  2. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, wlać roztopioną margarynę, dodać cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut. Odcedzić na gęstym sicie, odcisnąć i zemleć 3 razy.
  4. W rondlu rozpuścić 40 g margaryny włożyć mak. Dodać cukier, miód, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, startą wanilię. Smażyć przez 10 minut, stale mieszając. Lekko ostudzić, dodać ubitą pianę, wymieszać.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości 5 mm i posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm. Ciasto zwinąć w rulon. Włożyć strucle do foremek posmarowanych pozostałą margaryną i obsypanych mąką, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
  6.  
  7. Strucle można po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego !

 

Zapraszam również na prosty przepis na Bajaderkę !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz