Przepyszny MAKOWIEC
Składniki:
- 500 g mąki,
- 40 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 100 g margaryny,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- Sól,
- 1 białko,
- 1 jajko do posmarowania.
Nadzienie:
- 400 g maku,
- 2 białka,
- 200 g cukru,
- 60 g margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 150 g rodzynek,
- 50 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- skórka starta z 1 cytryny,
- wanilia.
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem.
- Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, wlać roztopioną margarynę, dodać cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Mak opłukać, zalać wrzącą wodą, gotować 10 minut. Odcedzić na gęstym sicie, odcisnąć i zemleć 3 razy.
- W rondlu rozpuścić 40 g margaryny włożyć mak. Dodać cukier, miód, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, startą wanilię. Smażyć przez 10 minut, stale mieszając. Lekko ostudzić, dodać ubitą pianę, wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości 5 mm i posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm. Ciasto zwinąć w rulon. Włożyć strucle do foremek posmarowanych pozostałą margaryną i obsypanych mąką, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Strucle można po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego
!
Zapraszam również na prosty przepis na Bajaderkę !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz