Kruche ciasteczka – idealne na zbliżające się święta !
Składniki:
- 300 g maki,
- 200 g margaryny, 100 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- sól.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojoną na kawałki margarynę. Posiekać drobno nożem.
- Dodać cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 4 mm, wycinać foremkami ciasteczka o różnych kształtach, ułożyć je na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia i piec około 5 minut w temperaturze 200 stopni do chwili, gdy się lekko zarumienią,
- Do ciasta można – do wyboru – dodać: 50 g maku, 80 g drobno posiekanych orzechów, 50 g startej gorzkiej czekolady, 100 g zmielonych migdałów (należy wziąć wtedy 200 g mąki), 2 łyżki kakao, ½ łyżeczki cynamonu, startą wanilię lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego, startą skórkę z cytryny albo pomarańczy.
- Przed upieczeniem można ciasteczka posmarować rozmąconym jajkiem i przybrać konfiturą, połówką orzecha lub migdałem.
- Ciasteczka można posypać: kruszonką, cukrem kryształem wymieszanym z posiekanymi orzechami lub cukrem pudrem.
- Ostudzone ciasteczka można posmarować lukrem zrobionym z 50 g cukru pudru utartego z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.
Smacznego
!
Prosimy również o skorzystanie z przepisu na ciekawe Usta Adama :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz