czwartek, 6 grudnia 2012

idealne na święta !!!



Kruche ciasteczka – idealne na zbliżające się święta !


Składniki:

  • 300 g maki,
  • 200 g margaryny, 100 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sól.


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojoną na kawałki margarynę. Posiekać drobno nożem.
  2. Dodać cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 4 mm, wycinać foremkami ciasteczka o różnych kształtach, ułożyć je na folii aluminiowej rozłożonej na blasze do pieczenia i piec około 5 minut w temperaturze 200 stopni do chwili, gdy się lekko zarumienią,
  4.  
  5. Do ciasta można – do wyboru – dodać: 50 g maku, 80 g drobno posiekanych orzechów, 50 g startej gorzkiej czekolady, 100 g zmielonych migdałów (należy wziąć wtedy 200 g mąki), 2 łyżki kakao, ½ łyżeczki cynamonu, startą wanilię lub 1 łyżeczkę cukru waniliowego, startą skórkę z cytryny albo pomarańczy.
  6. Przed upieczeniem można ciasteczka posmarować rozmąconym jajkiem i przybrać konfiturą, połówką orzecha lub migdałem.
  7. Ciasteczka można posypać: kruszonką, cukrem kryształem wymieszanym z posiekanymi orzechami lub cukrem pudrem.
  8. Ostudzone ciasteczka można posmarować lukrem zrobionym z 50 g cukru pudru utartego z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny.


Smacznego !
Prosimy również o skorzystanie z przepisu na ciekawe Usta Adama :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz