piątek, 7 grudnia 2012

Brzoskwinkowy pleśniak


źródło fot: http://majanaboxing.blox.pl
Kiedy lubimy ciasta z owocami lub galaretką jak nasza ulubiona bajaderka to polubimy również brzoskwiniowego pleśniaka:)

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szkl cukru
20 dag margaryny
3 jajka
2 białka
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 kg brzoskwiń
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem dopieczenia, dodawać stopniowo cukier, jajka, margarynę i zagnieść z owych składników ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części, trzy połączyć,  jedną odłożyć. Większą część ciasta zetrzeć na blachę, na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinię obrać wypestkować i pokroić w kostkę - wyłożyć na ciasto. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, (można dodać pod koniec ubijania kisiel pomarańczowy, aby pianka była kolorowa) i taką masę wyłożyć równomiernie na ciasto. Pozostałą część ciasta zetrzeć na wierzch. Piec ok 40 min, w temp 180 stop. 

Zapraszam do komentowania i pisania maili na nasz adres: ciasta-pyszotki@wp.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz