Na słodko możemy również skosztować Racuchów drożdżowych.
Przygotowanie ich również nie zajmie nam dużo czasu, bo
zaledwie 25 minut.
Na około 20 sztuk potrzebujemy następujących składników:
- ½ mąki,
- 5 dag drożdży,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1 ½ szklanki mleka,
- Jajko,
- Cukier puder,
- Olej do smażenia,
- Konfitury, czekolada, bądź bita śmietana.
Przygotowanie:
- Mąkę należy przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem, zalać ½ szklanki letniego mleka i odstawiamy na 15 minut.
- Gdy rozczyn jest gotowy wlewamy resztę lekko podgrzanego mleka, wbijamy jajko i mieszamy – ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Odstawiamy na 1 ½ godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Następnie rozgrzewamy olej na patelni, nabieramy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złocisty kolor.
- Racuchy podajemy gorące, posypane cukrem pudrem bądź z konfiturami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz