wtorek, 13 listopada 2012

zapraszam na Racuchy drożdżowe :)




Na słodko możemy również skosztować Racuchów drożdżowych.
Przygotowanie ich również nie zajmie nam dużo czasu, bo zaledwie 25 minut. 
Na około 20 sztuk potrzebujemy następujących składników:

  • ½ mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 ½ szklanki mleka,
  • Jajko,
  • Cukier puder,
  • Olej do smażenia,
  • Konfitury, czekolada, bądź bita śmietana.


Przygotowanie:

  1. Mąkę należy przesiać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem, zalać ½ szklanki letniego mleka i odstawiamy na 15 minut.
  2. Gdy rozczyn jest gotowy wlewamy resztę lekko podgrzanego mleka, wbijamy jajko i mieszamy – ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Odstawiamy na 1 ½ godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, nabieramy ciasto łyżką i smażymy racuchy z obu stron na złocisty kolor.
  4. Racuchy podajemy gorące, posypane cukrem pudrem bądź z konfiturami.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz