wtorek, 13 listopada 2012

złociste faworki na chłodne wieczorki :))



Kolejny przepis na słodko jaki mogę polecić jest przepis na Złociste faworki.
Ich przygotowanie zajmie nam 40 minut i na około 30 sztuk będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 10 dag masła,
  • Torebkę cukru waniliowego,
  • Proszek do pieczenia,
  • Szczyptę soli,
  • Olej do smażenia,
  • Oraz cukier puder do posypania.


Przygotowanie:

  1. Masło, cukier i cukier puder należy utrzeć na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i oprószyć solą. Dodajemy do kremu maślanego, wbijamy jajka i zagniatamy.
  2. Ciasto wybijamy wałkiem i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie cienko rozwałkujemy, na radełkiem wycinamy paski. Każdy nacinamy na 2 lub 3 cm i przez nacięcie przewijamy jeden koniec paska.
  3. Olej rozgrzewamy w garnku i smażymy faworki na złoty kolor. Osączamy na bibułce, układamy na półmisku i posypujemy każdą porcję cukrem pudrem.

Smacznego !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz