Kolejny przepis na słodko jaki mogę polecić jest przepis
na Złociste
faworki.
Ich przygotowanie zajmie nam 40 minut i na około 30 sztuk
będziemy potrzebować następujące składniki:
- 2 ½ szklanki mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 10 dag masła,
- Torebkę cukru waniliowego,
- Proszek do pieczenia,
- Szczyptę soli,
- Olej do smażenia,
- Oraz cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Masło, cukier i cukier puder należy utrzeć na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i oprószyć solą. Dodajemy do kremu maślanego, wbijamy jajka i zagniatamy.
- Ciasto wybijamy wałkiem i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie cienko rozwałkujemy, na radełkiem wycinamy paski. Każdy nacinamy na 2 lub 3 cm i przez nacięcie przewijamy jeden koniec paska.
- Olej rozgrzewamy w garnku i smażymy faworki na złoty kolor. Osączamy na bibułce, układamy na półmisku i posypujemy każdą porcję cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz