wtorek, 13 listopada 2012

Rafaello



Gdybym miała polecić ciasto dla wymagającej teściowej to bez wątpienia dziewczynki i chłopcy róbcie to ciasto:) Nie ma szans, że się nie uda to raz, a dwa po prostu niebo w ... buzi:)

Składniki:
litr mleka
4 łyżki mąki pszennej (czubate)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
szklanka cukru
2 cukry waniliowe
opakowanie krakersów (LAJKONIK)
200 g wiórek kokosowych. 

Wykonanie:

Z litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy. Do odlanego mleka wsypujemy obie mąki i dokładnie mieszamy mikserem. Kiedy mleko będzie ciepłe (jeszcze nie gorące) wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mleko wcześniej odlane i rozrobione z mąką. Gotujemy na bardzo małym ogniu, tak jak zwykły budyń, aż masa zrobi się gęsta.  Odstawiamy ją na bok do wystygnięcia. Letnią masę łączymy z margaryną i mieszamy, aż margaryna rozpuści się w budyniu. Potem dodajemy do tego 3/4 naszych wiórek i miksujemy tak długo, aż masa będzie praktycznie gładka, bez żadnych grudek. 

Na blachę wykładamy krakersy, wylewamy 3/4 masy i kolejna warstwa krakersów. Na nie wykładamy resztę masy, na którą wysypujemy wiórki. Wklepujemy je w ciasto jak krem w twarz. 


Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Aby ciasto miało lepszy efekt można dodać jeszcze jedną  warstwę krakersów, tak aby było wyższe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz