czwartek, 29 listopada 2012

Wiedeńskie muffinki:)

SKŁADNIKI:

- 4 łyżki ziaren kawy,
- 20 dag czekolady deserowej,
- 17,5 dag masła lub margaryny,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 20 dag mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek mleka,
- tłuszcz i mąka do foremek.

PRZYGOTOWANIE:

1) Ziarna kawy pokruszyć (przez folię) wałkiem do ciasta. Czekoladę posiekać, połowę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić, by przestygła. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając, kolejno wbijać jajka. Dodać stopioną czekoladę. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, 2/3 rozdrobnionych ziaren kawy i posiekaną czekoladę. Wlać mleko, całość szybko wymieszać mikserem.
2) Żaroodporne foremki ( o poj. 200 ml) napełnić przygotowaną masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 25-30 min. Po upieczeniu muffinki ostrożnie wyjąć z foremek, wystudzić. Potem można serwować je w filiżankach, pięknie udekorowane np. bitą śmietaną oraz ziarenkami kawy.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz