piątek, 23 listopada 2012

Tort kokosowo-ananasowy

 Wbrew pozorom wcale nieskomplikowany. A do tego pyszny i zdrowy bo niskokaloryczny:)

Składniki:
ciasto: 50 g wiórek kokosowych
3 jaja
200 g cukru
100 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
żelatyna
270 ml soku ananasowego
100 ml soku pomarańczowego
500 g jogurtu
250 g śmietany kremówki
50 g wiórek kokosowych
2 łyżki dżemu ananasowego
plastry ananasa

Wykonanie:
Wiórki uprazyć na patelni bez tłusczcu. Rozbić jaja. Białka ubić na pianę, dodać 100 g cukru i żółtka. Dosypywać do masy mąkę, proszek do pieczenia i wiórki. Tortownicę nasmarować i wlać do niej mase biszkoptową. Piec przez ok 30 min.w 175 stop.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, 100 ml soku ananasowego, pomarańczowego i jogurt dobrze wymieszać. 5 łyżek soku ananasowego podgrzać w garnku z pozostałym cukrem. Żelatynę dodać do gorącego soku i wymieszać całość z trzema łyżkami mieszanki jogurtowej. Następnie dodać to do pozostałej masy jogurtowej. Studzić, aż zacznie się ścinać. Śmietanę ubić i schłodzić, a następnie połączyć z masą jogurtową, wymieszać. Masę rozsmarować na biszkoptowym spodzie i wstawić do lodówki na 2 godz. Resztę ananasowego soku podgrzać i wymieszać z żelatyną. Schłodzić. Po godzinie wyłożyć na ściętą masę jogurtową. Podgrzać konfiturę, lekko ostudzić i posmarować nią boki ciasta. Całość udekorować plastrami ananasa i kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz