czwartek, 22 listopada 2012

piękny i smaczny tort :))



TORT SŁONECZKO

Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 min
Składniki: 12 porcji

Potrzebne na ciasto:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • ½ kostki masła lub margaryny,
  • 6 jaj,
  • 30 dag szklanki cukru,
  • 10 dag mąki krupczatki.


Składniki na krem:

  • 3 łyżki żelatyny,
  • szklanka soku z pomarańczy,
  • 8 łyżek cukru pudru,
  • szklanka wina musującego,
  • łyżka pomarańczowego likieru,
  • 40 dag śmietany kremówki,
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy.


Do nasączenia spodu:

  • szklanka soku z pomarańczy.


Dekoracja:

  • 5 dag cukru,
  • 4 duże pomarańcze.

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło z czekoladą i rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy wlać przestudzoną czekoladę z masłem.
  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piec 30 minut. Ostudzić, wyjąć z formy.
  3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Szklankę soku pomarańczowego wymieszać z cukrem pudrem, podgrzać, zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną. Wlać wino musujące i likier pomarańczowy, wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu, aż masa zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do masy.
  4. Ostudzony spód nasączyć sokiem, posmarować podgrzanym dżemem. Pierścień tortownicy nałożyć ponownie na spód, rozsmarować krem. Odstawić na noc w zimne miejsce.
  5. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Szklankę wody wymieszać z cukrem. Mieszając, gotować minutę. Włożyć do syropu plasterki pomarańczy, zostawić na wyłączonej płycie grzejnej przez 20 minut. Plasterki wyjąć, osączyć, ostudzić, ułożyć ciasno na całej powierzchni tortu.


SMACZNEGO !!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz