TORT SŁONECZKO
Przygotowanie:
1 godzina
Pieczenie:
30 min
Składniki:
12 porcji
Potrzebne na ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- ½ kostki masła lub margaryny,
- 6 jaj,
- 30 dag szklanki cukru,
- 10 dag mąki krupczatki.
Składniki na krem:
- 3 łyżki żelatyny,
- szklanka soku z pomarańczy,
- 8 łyżek cukru pudru,
- szklanka wina musującego,
- łyżka pomarańczowego likieru,
- 40 dag śmietany kremówki,
- 2 łyżki dżemu z pomarańczy.
Do nasączenia spodu:
- szklanka soku z pomarańczy.
Dekoracja:
- 5 dag cukru,
- 4 duże pomarańcze.
Przygotowanie:
- W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuścić masło z czekoladą i rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy wlać przestudzoną czekoladę z masłem.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piec 30 minut. Ostudzić, wyjąć z formy.
- Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Szklankę soku pomarańczowego wymieszać z cukrem pudrem, podgrzać, zdjąć z ognia, wymieszać z żelatyną. Wlać wino musujące i likier pomarańczowy, wymieszać, pozostawić w chłodnym miejscu, aż masa zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do masy.
- Ostudzony spód nasączyć sokiem, posmarować podgrzanym dżemem. Pierścień tortownicy nałożyć ponownie na spód, rozsmarować krem. Odstawić na noc w zimne miejsce.
- Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Szklankę wody wymieszać z cukrem. Mieszając, gotować minutę. Włożyć do syropu plasterki pomarańczy, zostawić na wyłączonej płycie grzejnej przez 20 minut. Plasterki wyjąć, osączyć, ostudzić, ułożyć ciasno na całej powierzchni tortu.
SMACZNEGO
!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz