SEROWE OPONKI
Przepyszne i łatwe w przygotowaniu
Przygotowanie: 30 minut
Składniki niżej podane na 16 sztuk
Składniki:
- ½ kg twarogu,
- 2 ½ szklanki mąki,
- 10 dag margaryny,
- 3 jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1 ½ łyżeczki spirytusu lub octu,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- smalec bądź olej do smażenia,
- szklanka cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier waniliowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto.
- Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę.
- Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami, smażyć oponki na rumiano. Osączyć.
- Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz