Pudding z wiśniami
Polecam szybki i tani !!
Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 45- 50 minut
Składniki: 6 porcji
Składniki
potrzebne do przygotowania puddingu:
- 1 kg wiśni,
- 6 czerstwych bułek,
- ½ l ciepłego mleka,
- 4 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki masła,
- tłuszcz do formy,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Bułeczki pokroić na kromki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i cynamonem.
- Formę wysmarować tłuszczem. Spód formy wyłożyć kromkami bułki. Na ich rozłożyć wiśnie, przykryć kolejną warstwą bułek i ponownie przykryć warstwą wiśni. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Polać masą jajeczno- waniliową i odstawić na 15 minut.
- Zapiekankę obłożyć płatkami masła. Piec 45- 50 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąc i gorącą oprószyć obficie cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz