Marmurkowe całuski
Tani deser !!!
Przygotowanie
ich zajmie nam 30 minut.
Składniki jakie będą potrzebne to:
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 5 białek,
- 20 dag cukru pudru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej. Białka wymieszać z cukrem pudrem i solą. Ubijać na sztywno w kąpieli wodnej, aż do osiągnięcia temperatury około 50 stopni. Zdjąć z ognia i powoli schłodzić, stale ubijając.
- Białka polać stopioną, lekko przestudzoną czekoladą i mieszać gumową szpatułką, aż w masie powstaną marmurkowe smugi.
- Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką dwadzieścia dużych kleksów. Piec 35- 40 minut w temperaturze 140 stopni – bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie.
- Ostudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce – ponieważ dostęp powietrza sprawia, że tracą chrupkość i stają się miękkie.
SMACZNEGO
!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz