czwartek, 22 listopada 2012

tanie ciasteczka !!!



Marmurkowe całuski
Tani deser !!!
Przygotowanie ich zajmie nam 30 minut.

Składniki jakie będą potrzebne to:


  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 5 białek,
  • 20 dag cukru pudru,
  • szczypta soli.


Przygotowanie:


  1. Czekoladę połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej. Białka wymieszać z cukrem pudrem i solą. Ubijać na sztywno w kąpieli wodnej, aż do osiągnięcia temperatury około 50 stopni. Zdjąć z ognia i powoli schłodzić, stale ubijając.
  2. Białka polać stopioną, lekko przestudzoną czekoladą i mieszać gumową szpatułką, aż w masie powstaną marmurkowe smugi.
  3. Na blachę wyłożoną pergaminem nałożyć łyżką dwadzieścia dużych kleksów. Piec 35- 40 minut w temperaturze 140 stopni – bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie.
  4. Ostudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce – ponieważ dostęp powietrza sprawia, że tracą chrupkość i stają się miękkie.


SMACZNEGO !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz