piątek, 23 listopada 2012

Kawowa fantazja z kruszonką


Podaje już kolejny przepis z serii : dla smakoszy kawy:-)

Składniki: CIASTO
350 g margaryny
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru
op. cukru waniliowego
szczypta soli
75 g ciasteczek maslanych np Pettit Berry
olejek arakowy

KREM
25 g margaryny
5-6 łyżeczek kawy rozpusczalenj
olejek migdałowy
7 jaj
500 g twarogu
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
kakao do dekoracji

WYKONANIE
masło stopić i ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliwo opraz sól połączyc. Dodawac stopniowo roztopione masło i szybkimi ruchami gnieść ciasto.
blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć na nią ok 2/3 ciasta. Ciasteczka pokruszyć drobno i połowę rozsypać na cisto. Przygotować krem. Margarynę rozpuścić, podobnie zaparzyć kawę w 3 łyżkach wody z dodatkiem olejku migdałowego. Jajka rozbić. Ser, żółtka, 150 g cukru, mąkę, mąkę ziemniaczaną i kawę wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. pod koniec dodać roztopione masło. Białka ubić na sztywna pianę, wsypać resztę cukru. Pianę połączyć stopniowo z masą. Krem rozłożyć na na cieście. Pozostałą część ciasta wymieszać z resztą ciastek i wysypać na wierzch. Piec ok 40 min w 175 stop. Ciasto udekorować kawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz