poniedziałek, 5 listopada 2012

słodka polewa pomarańczowa do ciast

Jeżeli chcemy, aby nasze ciasto wyglądało oryginalnie i odmiennie wystarczy dobrać ciekawą polewę.  Dziś prezentujemy przepis na polewę pomarańczową oraz polewę z białego wina

Polewa pomarańczowa

Składniki:
szklanka soku pomarańczowego
łyżka miodu
łyżka startego imbiru

Wykonanie:
Sok pomarańczowy przelewamy do garnuszka, dodajemy miód i imbir. Gotujemy bez przykrycia przez 15 do 20 min, aż powstanie gładka, dość gęsta polewa:)

Szybko i tanio, a jak efektownie!!!!!

Polewa z białego wina

Specjalny przepis dla smakoszy ciast z dodatkiem alkoholu

Składniki:
troszkę alkoholu do ciasta nie zaszkodzi
3 łyżki białego wina
łyżka żelatyny
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
0,25 szklanki mleka
4 łyżki cukru
sok z jednej cytryny

Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie podgrzewamy wino z cukrem,  sokiem z cytryny, żółtkami i mąką ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Pamiętajmy, że nie gotujemy!!!! Grzanie winno trwać ok 4 min. Dodajemy do grzanego wina żelatynę i tak przygotowaną jeszcze ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz