Polewa pomarańczowa
Składniki:
szklanka soku pomarańczowego
łyżka miodu
łyżka startego imbiru
Wykonanie:
Sok pomarańczowy przelewamy do garnuszka, dodajemy miód i imbir. Gotujemy bez przykrycia przez 15 do 20 min, aż powstanie gładka, dość gęsta polewa:)
Szybko i tanio, a jak efektownie!!!!!
Polewa z białego wina
Specjalny przepis dla smakoszy ciast z dodatkiem alkoholu
Składniki:
![]() |
troszkę alkoholu do ciasta nie zaszkodzi |
łyżka żelatyny
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
0,25 szklanki mleka
4 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Następnie podgrzewamy wino z cukrem, sokiem z cytryny, żółtkami i mąką ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Pamiętajmy, że nie gotujemy!!!! Grzanie winno trwać ok 4 min. Dodajemy do grzanego wina żelatynę i tak przygotowaną jeszcze ciepłą polewą smarujemy nasze ciasto:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz