poniedziałek, 5 listopada 2012

Pyszne ciasto bananowe z czekoladą

A to ciasto specjalnie dla osób uwielbiających ..... banany i czekoladę. Pyszne zestawienie. 

Składniki:
Ciasto:
2 jajka
75 g cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
75 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem i dekoracja
300 ml mleka
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
100 g margaryny
1 żółtko
kilka kropel aromatu rumowego
100 g półtłustego twarogu
5 bananów
150 g twardej czekolady
cukier puder i kawałki bananów do dekoracji

Wykonanie:
1. Jajka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dwiema łyżkami wody i szczyptą soli- na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i wymieszać starannie. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia,  a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej. Blachę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem lub wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać masę, wygładzić i piec ok 25 min w 175 stopn. Upieczony biszkopt studzimy.

2. 1/4 l mleka wlewamy do garnka,  z tego 7 łyżek wykorzystujemy do rozrobienia proszku budyniowego. Mleko zagotowujemy i wlewamy do niego rozprowadzony w mleku budyń. Gotując ciągle mieszamy.

3. Margarynę miksujemy na krem z cukrem pudrem.  Wrzucamy do masy żółtko, olejek rumowy i dokładnie nadal mieszamy. Następnie dodajemy budyń i wciąż ucieramy.

4. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Na biszkopt wykładamy banany, a na wierzchu rozsmarowujemy krem. Tak przygotowane pyszne ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę. 

5. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę.  Studzimy delikatnie i jeszcze lekko ciepłą polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem, kawałkami bananów i potwornie wstawiamy do lodówki tym razem na dwie godz. 

Słodkie ciasto, idealne dla dzieci i dużych łasuchów:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz