A to ciasto specjalnie dla osób uwielbiających ..... banany i czekoladę. Pyszne zestawienie.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
75 g cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
75 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem i dekoracja
300 ml mleka
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka
100 g margaryny
1 żółtko
kilka kropel aromatu rumowego
100 g półtłustego twarogu
5 bananów
150 g twardej czekolady
cukier puder i kawałki bananów do dekoracji
Wykonanie:
1. Jajka umyć, rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dwiema łyżkami wody i szczyptą soli- na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i wymieszać starannie. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej. Blachę (średnica 26 cm) wyłożyć papierem lub wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać masę, wygładzić i piec ok 25 min w 175 stopn. Upieczony biszkopt studzimy.
2. 1/4 l mleka wlewamy do garnka, z tego 7 łyżek wykorzystujemy do rozrobienia proszku budyniowego. Mleko zagotowujemy i wlewamy do niego rozprowadzony w mleku budyń. Gotując ciągle mieszamy.
3. Margarynę miksujemy na krem z cukrem pudrem. Wrzucamy do masy żółtko, olejek rumowy i dokładnie nadal mieszamy. Następnie dodajemy budyń i wciąż ucieramy.
4. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Na biszkopt wykładamy banany, a na wierzchu rozsmarowujemy krem. Tak przygotowane pyszne ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
5. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę. Studzimy delikatnie i jeszcze lekko ciepłą polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy cukrem pudrem, kawałkami bananów i potwornie wstawiamy do lodówki tym razem na dwie godz.
Słodkie ciasto, idealne dla dzieci i dużych łasuchów:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz