środa, 14 listopada 2012

Snikers

To jedno z moich ulubionych ciast..słodka masa krówkowa i orzechy mmm pycha , może malutką wadą tego wypieku jest jego kaloryczność ... ale kto by liczył kalorie.:) odrobina szaleństwa na pewno nie zaszkodzi  :) Smacznego !!

Składniki:
600 g mąki
3/4 szklanki cukru + 4 łyżki
2 jajka +2 żółtka
300 g margaryny
320 ml mleka +3 łyżki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 g posiekanych orzechów włoskich
1 opakowanie budyniu śmietankowego ( słodzimy 2 łyżkami cukru)
1 puszka masy krówkowej

Wykonanie:
1) Z mąki, 3/4  szklanki cukru, jajek, żółtek, 200 g margaryny, 3 łyżek mleka, miodu, sody i cukru wanilinowego zagnieść ciasto.
2) Ciasto podzielić na 3 części i wyłożyć do 3 blaszek o jednakowych wymiarach. Resztę cukru i margaryny oraz orzechy zagotować mieszając.
3)Lekko przestudzoną masę orzechową równomiernie rozprowadzić na jednym z ciast w formie( posłuży nam jako wierzch). Placki piec kolejno po ok 15 min. w temp. 180 st. C.
4) Z reszty mleka i budyniu przygotować gęsty krem, a następnie ostudzić go, mieszająć od czasu do czasu. Gdy ostygnie, budyń wyłożyć na placek.
5) Krem budyniowy przykryć drugim ostudzonym plackiem. Następnie na jego wierzch  rozsmarować masę krówkową.
6) Na masę krówkową wyłożyć placek z masą orzechową, lekko docisnąć, całość wstawić do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz