środa, 14 listopada 2012

krem czekoladowy z espresso czyli deser dla smakoszy czekolady i kawy :)

Gdy mamy ochotę na "chwileczkę zapomnienia" możemy przygotować ten  pyszny deser, dzięki doskonałemu  połączeniu czekolady z kawą espresso smak jest rewelacyjny!! :) Warto także pamiętać, że kawa i i czekolada to znane od wieków afrodyzjaki. Z pewnością poprawią nasze samopoczucie.

Składniki:
1-2 łyżeczki kawy espresso
8 dag pełnomlecznej czekolady
8 dag gorzkiej czekolady
sól
8 dag cukru pudru
20 dag śmietanki 36 %
bita śmietana do dekoracji

Wykonanie:
1) Kawę zalewamy 50 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleczną i gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
2)Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie na przemian dodajemy czekoladę i kawę.
3)Śmietankę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Do masy czekoladowo-kawowej dodajemy na przemian bitą śmietanę i pianę. Delikatnie mieszamy.
4) Krem przekładamy do szklanych pucharków. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, dekorujemy bitą śmietaną.

Deser należy podać tego samego dnia. 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz