wtorek, 6 listopada 2012

Sernik z brzoskwiniami

Wspaniały wypiek na spotkanie przy kawie w rodzinnym gronie :) Ten sernik jest smaczny i puszysty, raj dla podniebienia!

Składniki na ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
250 g margaryny
Masa serowa:
1kg sera śmietankowego
3 jajka
1 szklanka cukru
125 g margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego
Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
 1) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, lub blat kuchenny i starannie zagnieść ciasto. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki, po czym 2/3 ciasta wylepić formę. Ponakłuwać je równomiernie za pomocą widelca. Piec przez 15 min w temp. 180 st. C.
2) Trzy jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru i margaryną na gładką masę. dodać ser i budynie, a na końcu ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na ciasto.
3) Brzoskwinie osączyć, podzielić na małe cząstki i ułożyć na masie serowej. 5 białek ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 3/4 szklanki cukru i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę rozłożyć na brzoskwiniach. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok 1 godziny w temp. 180 st. C.
Smacznego!:)


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz