wtorek, 6 listopada 2012

ciasto marchewkowe

Zdrowa marchewka w wersji deserowej, zasmakuje nawet najbardziej wyszukanym smakoszom :)

Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody                                                                       
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek (według upodobania)
bułka tarta

Wykonanie:
1) Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Następnie stopniowo wsypywać przesianą przez sito mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać, po czym powoli wlewać olej.
2)Startą na drobnych oczkach marchewkę odsączyć i dodać do ciasta wraz z przyprawa do piernika, orzechami i rodzynkami. Całość delikatnie połączyć. Na tortownicę, lub blachę wysmarowaną olejem posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
3) Po wystudzeniu ciasto można udekorować polewą lub cukrem pudrem. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz