wtorek, 6 listopada 2012

ciasto styropian

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się puszysty budyniowo- jogurtowy deser. Ten przysmak jest idealny dla tych, którzy lubią delektować się lekkimi słodkościami. Pycha!

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
5 żółtek                                                                          
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę: 
2 jogurty brzoskwiniowe po 500 g
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia                                       
5 białek
200 g wiórek kokosowych
1 budyń śmietankowy
odrobina margaryny do wysmarowania blachy
bułka tarta

Wykonanie:
1) Mąkę, margarynę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać i posiekać nożem, po czym podzielić na dwie części.
2)  Ubić białka. Jogurt wymieszać z cukrem, budyniem i proszkiem do pieczenia. dodać wiórki kokosowe, białka, wymieszać.
3) Blachę natłuścić, wysypać bułką. Wyłożyć połowę kruszonki, potem masę i drugą część kruszonki. Piec 60 min. w temp. 160 st. C



2 komentarze: