wtorek, 6 listopada 2012

Piernik

Tradycyjnym, aromatyczny przysmak, nie tylko na święta :)

Składniki:
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
1/2 szklanki śmietany
2 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
powidła do posmarowania

Wykonanie:
Cukier, miód i masło połączyć a następnie rozpuścić w rondelku. Wystudzić i dodać 1/2 szklanki śmietany, 2 szklanki mąki, 3 żółtka oraz 1 łyżeczkę sody. Wymieszać za pomocą miksera. Dołożyć przyprawę do piernika oraz cynamon. Z białek ubić pianę i dodać na końcu, delikatnie mieszając łyżką. Piernik piec ok 40 min. w temp. 180 st. C.Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na 3 części i przełożyć powidłami. Na końcu można udekorować polewą czekoladową.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz