Sernik wiedeński
Składniki:
- 150 g mąki,
- 1 żółtko, sól,
- 800 g twarogu,
- 12 jajek,
- 150 g margaryny Kruszwica Palma,
- 250 g cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 50 g rodzynek,
- 50 g smażonej skórki pomarańczy,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie zajmie 2 godziny ...
- 100 g margaryny pokroić na kawałki, ułożyć na mące wymieszanej z 50 g cukru i szczyptą soli. Posiekać margarynę nożem, dodać żółtko, rozetrzeć ciasto palcami, szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy, nakłuć widelcem i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
- Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Margarynę utrzeć, dodając kolejne żółtka, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i małymi porcjami ser.
- Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę serową. Dodać posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na podpieczone ciasto.
- Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem,
- Sernik też można oblać polewą czekoladową.
- Do masy serowej można dodać 2 łyżki kaszy manny.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz