poniedziałek, 26 listopada 2012

Serniczek wiedeński :)



Sernik wiedeński

Składniki:


  • 150 g mąki,
  • 1 żółtko, sól,
  • 800 g twarogu,
  • 12 jajek,
  • 150 g margaryny Kruszwica Palma,
  • 250 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g smażonej skórki pomarańczy,
  • cukier puder do posypania.


Przygotowanie zajmie 2 godziny ...


  1. 100 g margaryny pokroić na kawałki, ułożyć na mące wymieszanej z 50 g cukru i szczyptą soli. Posiekać margarynę nożem, dodać żółtko, rozetrzeć ciasto palcami, szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy, nakłuć widelcem i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Margarynę utrzeć, dodając kolejne żółtka, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i małymi porcjami ser.
  4. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę serową. Dodać posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy na podpieczone ciasto.
  5. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem,
  6.  
  7. Sernik też można oblać polewą czekoladową.
  8.  
  9. Do masy serowej można dodać 2 łyżki kaszy manny.


Smacznego !!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz