BABY DROŻDŻOWE
Łatwy
przepis na przepyszne babeczki
polecam !!
Składniki:
- 500
g maki,
150 ml mleka, - 150 g cukru,
- 100 g margaryny Kruszwica Palma,
- 6 żółtek,
- 50 g drożdży,
- 1 łyżka startej skórki z cytryny,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 krople esencji migdałowej,
- sól,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać ciepłe mleko i 100 g mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, mąkę, szczyptę soli, skórkę cytrynową, cukier waniliowy, esencję migdałową i wymieszać. Wyrabiać ciasto aż ukażą się pęcherzyki, wlać roztopioną margarynę i dokończyć wyrabianie.
- Formy do pieczenia bab natłuścić margaryną, obsypać mąką i napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone baby wyjąć z formy i polukrować lukrem z 2 łyżek cukru pudru utartego z łyżką soku z cytryny.
Smacznego
!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz