środa, 28 listopada 2012

Rolada makowa

Przekonaj się, jak wyśmienite ciasto można przygotować z maku i bakaklii.. W sam raz na świąteczny stół

Składniki na ciasto:
1,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
8 żółtek
ok. 85 g mąki
szczypta soli
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
Masa makowa:
1/2 kg maku
1 i 1/4 szklanki cukru
łyżka miodu
rodzynki
starta lub kandyzowana skórka z pomarańczy
1/2 kostki margaryny
8 białek
kilka kropli olejku migdałowego
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
1) Masa makowa: mak sparzamy, osączamy, mieszamy z cukrem. Margarynę roztapiamy, wlewamy do maku. Dodajemy bułkę tartą, olejek, miód, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą.
2) Ciasto: składniki zagniatamy. Dzielimy na 4 części (jedną wykorzystujemy jako spód innego ciasta lub zamrażamy), rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy. Zawijamy w papier do ciasta do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 45 min. w temp. 160 st. C. Dekorujemy cukrem pudrem, lub lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz