sobota, 3 listopada 2012

Racuchy drożdżowe

Zawsze gdy miałam ochotę na coś słodkiego, babcia smażyła  pachnące racuszki...dziś sama je przygotowuję, wracając wspomnieniami do lat dzieciństwa..
Z tego przepisu wychodzi 30 racuszków

Składniki:
70dkg mąki
5 dkg drożdży
1/3 szklanki cukru
4 łyżki margaryny
4 jajka
1,5 szklanki mleka
rodzynki (według upodobania)
cukier puder olej

Wykonanie:
Do mąki wkruszyć drożdże dodać cukier, rozpuszczoną margarynę, letnie mleko, sól, jajka oraz rodzynki(jeśli ktoś lubi). Zarobić jednolite pulchne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzać olej, odcinać łyżką kawałki ciasta, smażyć na brązowy kolor z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz